Lancering #samenwerken #samengroeien

Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen lanceren project ‘Samenwerken, Samengroeien’ voor duurzaam personeelsbeleid.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GVG-20240513-3150-1024x683.jpg

“Horecaondernemers zijn vaak ondernemer én HR-dienst in één, dus met dit initiatief bieden we 100 horecawerkgevers actieve ondersteuning aan.”



Gastvrij ondernemen doe je het best met een ploeg van tevreden medewerkers. Uit een onderzoek hieromtrent, afgenomen bij een duizendtal Vlaamse horecamedewerkers door het sectorale kenniscentrum, blijkt dat zeven op de tien personeelsleden een goede relatie met hun leidinggevende te hebben maar alsnog zegt vier op de tien onder hen dat hun werkuren een negatieve impact op hun privéleven hebben. Daarom slaan Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen de handen in elkaar, om 100 ondernemers in Vlaanderen te ondersteunen met een gratis begeleidingstraject bij het voeren van een duurzaam personeelsbeleid.

Duurzaamheid is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze leefwereld: vanvoeding en ecologische materialen tot een gezond personeelsbeleid. Op dat laatste zetten we, samen met Toerisme Vlaanderen, in met een nieuw project: Samen werken, Samen groeien.
In de praktijk zien we al dat horecazaken waar een leefbaar personeelsbeleid wordt gevoerd ook meer geïnteresseerde medewerkers aantrekken, die bovendien langer aan boord blijven. Maar met de uitrol van dit traject, kunnen ondernemers het volledige potentieel benutten van elk talent
op de werkvloer.

Drie pijlers voor duurzaam ondernemen

Als je deelneemt aan Samenwerken, Samengroeien dan zal je een traject doorlopen dat gebaseerd is op drie pijlers: een financiële scan, een ondernemersscan en een ‘employee journey’.
Op die manier worden jij en jouw medewerkers begeleid in de ontwikkeling van hun competenties die nodig zijn om te leren doel- alsook resultaatgericht samen te werken.

Twee op de drie horecamedewerkers haalt plezier uit zijn of haar werk. Zo’n cijfers tonen aan dat we als sector goed op weg zijn om die negatieve connotatie rond werken in de horeca weg te werken, maar uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering. Werkbaar werk mogelijk maken, waarbij rekening wordt gehouden met de talenten en beschikbaarheden van werknemers, wil iedere werkgever maar in de praktijk is dit steeds een heuse zoektocht” , licht Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, toe. “Zeker in een horecalandschap, waar aan het einde van 2023 bijna 83% van de horecawerkgevers in Vlaanderen minder dan vijf mensen in dienst had. In die zaken is de ondernemer zowel werkgever als HR-verantwoordelijke en dat is uitdagend. Daarom gaan we, samen met Toerisme Vlaanderen, 100 kleinere ondernemingen hierin actief ondersteunen en gratis begeleiden gedurende de komende maanden.”

Wie Vlaanderen zegt, die zegt ook goed eten en drinken, genieten en gastvrijheid. De horeca is niet alleen een essentieel onderdeel van onze economie, maar een wezenlijk onderdeel van onze Vlaamse cultuur” , stelt Vlaams minister van Toerisme. “Met deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen zetten we een belangrijke stap richting een bestendige toekomst voor beide sectoren. We investeren in onze horecaondernemers als stabiele, duurzame werkgevers. Daarmee streven we niet alleen naar een beter behoud en jobtevredenheid van hun personeel, maar we zorgen er ook voor dat ze zich ambassadeurs voelen van een gastvrij, culinair Vlaanderen.”

Naar een beter personeelsbeleid in 6 maanden

Met vijf provinciale KICK-OFF events, die plaatsvinden in de maand mei, maakt Horeca Vlaanderen de horecaondernemers warm om dit unieke begeleidingstraject te volgen. Eens de inschrijvingen zijn gesloten, volgen online en fysieke sessies met een individuele aanpak. “Aan het einde van het project, in november, zullen we de resultaten ook breder delen, met de sector. Zo bouwen we verder aan een nog gastvrijere horecasector in Vlaanderen met een oog voor werkbaar werk” , besluit De Caluwe.